İnsanlar yaşlandıkça, hafızalarından, zihinsel fonksiyonlarından şikâyet eder hale gelirler. Yaş geçtikçe beynin yeniden yapılandırılması gerekebilir. İşte beyninizi güçlendirmek için bazı egzersiz önerileri…
1) FİZİKSEL EGZERSİZ YAPMAK
Yapılan araştırma ve açıklamalara göre, fiziksel egzersiz yapmak beyni büyütüyor. Egzersiz yapmak sinir kavşaklarının sayısını artırıyor. Bu durum da beyinde daha fazla irtibat noktası yaratarak yeni hücrelerin oluşmasına katkıda bulunuyor.
Egzersiz yapmak kalp- damar sağlığına iyi gelir. Kalp damar sağlığının iyi olması demek beyne giden oksijenin de fazla olması demek. Böylece egzersizin önemi burada da ortaya çıkıyor.
Kalp-damar sağlığının iyi olması aynı zamanda beyninize daha fazla oksijen gitmesi ve zararlı toksinlerin daha hızlı atılması anlamına da gelir.
2) HAREKET HALİNDE EZBER YAPMAK
Yapılan bazı araştırmalarla kanıtlanan bu yöntem şu şekilde: Bir metni hareket halindeyken ezberlemeye çalıştığınızda bilgi zihninizde daha kalıcı olur. Çünkü zihniniz bu şekilde daha iyi algılar.
3) DOĞRU BESLENME
Doğru beslenmenin vücudumuzun her bölgesinde olduğu gibi beynimizde etkisi çok fazla. Burada şeker tüketimi çok önemli fazla şeker tüketimi zihninizi karıştırabilir. Ayrıca bağırsaklarınızı sağlıklı tutacak yiyecekler yemelisiniz. Çünkü bağırsaklar da beyinle bağlantılı ve bağırsakların sağlıksız olması beyni de etkiliyor.
4) STRESTEN UZAK DURMAK
Evet, biraz stres vücudumuz için de gerekli. Fazla olmamak kaydı ile biraz stres bize enerji verebilir. Ancak uzun süren endişe ve yüksek düzeyde stres beyinde zehir etkisi yaratır.
Bu nedenle zaman zaman dış dünyayla ilişkiyi kesip beynin bu kısmını dinlendirmekte fayda var.
5) MÜZİK DİNLEMEK
Sürekli duyduğumuz bir cümle, müzik ruhun gıdasıdır. Doğruluk payı var. Müziğin hem ruh hem beyin sağlığına birçok faydası var. Müzik dinleyen insanlarda beynin bütünü aktif olarak çalışıyor.
6) DOĞRU UYANMAK
Ne fazla ne az kararında uyumalı ve doğru uyanmalıyız. 5 saatten az uyku zihinsel yetilerinizi zayıflatırken 10 saatten fazla uyku da sersemleşmenize sebep olur. Ancak uyku süresi kadar nasıl uyandığınızda önemli. İdeal uyanma şekli ise karanlık bir odada uyuyup ardından yavaş yavaş artan bir ışıkla uyanmak.