SAĞLIK

Beyaz saç koparılır mı? Koparılırsa ne olur?

Beyazlayan saçınızı koparıyor musunuz? Bakın koparılan beyaz saç nelere neden oluyor?

Abone Ol

“Beyaz saç koparılırsa daha çok beyaz saç çıkar!” söylemi uzun yıllardır aktarılır. Peki işin aslında ne var? Yıllardır süregelen bu söylem aslında doğru değil. Uzmanlar çıkan beyaz saçları koparmanın daha fazla beyaz saça neden olmayacağını ancak, saça başka türlü zarar verebileceğinin aktarıyor.

Genetik, yaş ve diyet gibi çeşitli faktörlere bağlı olan saç beyazlaması ebeveynlere bakılarak tahmin edilebilir. Ebeveynlerin saçı ne zaman beyazlarsa çocuklarda da büyük olasılıkla o yaşlarda beyazlama görülür.

Tüketilen besinler ve beslenme şekli de saç beyazlamasında etkili rol oynayabilir. Özellikle, B12, D3 vitaminleri ve kalsiyum eksiklikleri erken yaşta saç beyazlamasına neden olur.

Saç koparılırsa ne olur?

Saç koparılırken saç folikülü de çıkarılır. Bu durum ise saç yapısına zarar verebilir.  Bir saç folikülünü çekip çıkardığınızda, cildin içinde küçük bir çukur oluşur ve zamanla bu çukur yağ ve kepek ile dolabilir, tıkanabilir ve bu da batık benzeri başka sorunlara neden olabilir. Ayrıca her saç telinin bir çıkış yönü bulunur ve çıkış yönünün tersine doğru çekildiğinde, saç köküne daha fazla zarar verilebilir.