SAĞLIK

Beslenme şekli meme kanserine neden olabilir

Kişinin sağlıksız beslenmesi, meme kanseri riskinin artmasına neden olabiliyor.

Abone Ol

Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğunu da ifade eden uzmanlar, tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmelerini öneriyor.

Sağlıksız alışkanlıkla meme kanserini tetikliyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite, sağlıklı kiloda olma, alkol kullanmama meme kanseri riskini azaltıp, emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunuyor.

Meme kanseri Türkiye ve dünyada kadınlarda en sık görülen bir kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü, artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11.7'si olarak ilk sıraya yükseldiğini, akciğer kanserinin bunun ardından yüzde 11.4 ile ikinci sıklıkta, kalın bağırsak kanserinin yüzde 10 ile üçüncü, prostat kanserinin yüzde 7,3 ile dördüncü ve mide kanserinin yüzde 5,6 ile beşinci sıklıkta görüldüğünü duyurdu.

Yapılan çalışmalarla, meme kanseri erken teşhis edilebiliyor ve erken tanı oranında artış sağlanabiliyor. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı oluyor hem de kişinin yaşam kalitesi önemli ölçüde arttırıyor.