SAĞLIK

'Ben' aldırma işlemi: Ben aldırma işlemi kanser riski mi taşıyor?

Son zamanlarda artan uygunsuz noktalarda ben aldırma işlemi kanser riski mi taşıyor? İşte uzmanından yanıt!

Abone Ol

Son dönemlerde artan benleri sildirme işleminin kanseri yaydığı söyleniyor. Peki , bu iddialar doğru mu, uzmanlar ne diyor?

Uzmanlar, bir deri kanseri olan melanoma'nın benleri sildirme işlemlerinden sonra yaygınlık göstardiğini söyledi. Buna göre melanosit olarak adlandırılan ve cilde rengini veren hücrelerin kontrolsüz çoğalmaları sonucu oluşan melanomaya neden olan ben sildirme operasyonu hakkında vatandaşlar bilgilendirildi.

Güneşe fazla maruz kalmanın vucütta oluşan benleri tetiklediğini kaydeden uzmanlar benlerin genellikle zararsız olduğunu fakat nadiren kötü huylu dönüşüm yani  melanom denilen kanser riski taşıdığını aktardı.

Benin kanserli olup olmadığını anlamak için ise 30-40’lı yaşlardan sonra yeni ben çıktığı ya da var olan bende büyüme, çapta değişiklik, renginde koyulaşma, kanama gibi değişiklik olduğu durumlarda dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor.

Öte yandan ben sildirme işleminin hekim olmayan kişiler tarafından yapılmasının risk teşkil ettiğini söyleyen uzmanlar, melanom denilen kötü huylu bir benle karşılaşılması durumunda ve bu beninsilenmesi durumunda kanserin vucüda yayıldığını ifade ediyor.