SAĞLIK

Bebeğiniz normalden fazla mı ağlıyor?

Bebeğinizde huzursuzluk sendromu olabilir. Peki ama ne yapmalı?

Abone Ol

Annelerin çoğunun en büyük problemi olan huzursuz bebek sendromu hem bebeğin hem de annenin hayatında büyük zorluklara neden oluyor. Normal seviyenin üzerinde sürekli ağlama nöbeti geçiren bebeklerde bu duruma sebep olan bazı problemler huzursuzluk sendromuna işaret ediyor olabilir. konu hakkında uzmanların verdikleri bilgilendirmeleri sizler için bir araya getirdik. İşte bebeğinizdeki huzursuzluk sendromunun sebepleri ve neler yapılması gerektiği;

Huzursuz Bebek Sendromu Nedir?

Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder. Bu durum genellikle gün içinde tekrar eder ve sürekli hale gelir. Bazen saatlerce süren ağlama krizleri, ebeveynlerin sağlık kuruluşlarına başvurmasına neden olabilir.
Ağlamak, bebeklerde normal kabul edilen bir davranıştır. Bu durum için tipik sağlık geçmişi ve klinik muayene dışında herhangi bir incelemeye gerek yoktur. Ebeveyn eğitimi de huzursuz ve ağlayan bebeklerin yakından takip edilmesi için büyük önem taşır. Ancak uzun süreli ağlama ve sürekli hale gelen aşırı huzursuzluk durumuna dikkat edilmesi faydalı olur.

Huzursuz Bebek Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz bebek sendromunun yaygın görülen belirtisi, ani başlayan ve bazen çok uzun saatler boyunca aralıksız süren ağlama, sinir hali ve çığlık atmadır. Ancak bu durumu normal ağlamadan ayırmak gerekir.
6-8 haftalık bir bebek, günde ortalama 2-3 saat ağlar. Bebek 3-4 aylık olduğunda ağlama süresi azalmaya başlar. Ağlama krizleri günün herhangi bir zamanında görülebilse de genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde daha yoğun görülebilir. Bebek, bu sırada ağrısı varmış gibi bacaklarını yukarı çekebilir. Ancak bu hareketin bağırsak sorunlarından kaynaklandığına dair bir veri yoktur. Aşırı ağlama, ayrıca yüksek kafa içi basıncı yaratacağı için kafa travmasında güçlü bir risk faktörüdür.

Huzursuz Bebek Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Huzursuz bebek sendromunun patolojik ve patolojik olmayan pek çok sebebi bulunabilir. Bu nedenle bebeğin ayrıntılı sağlık öyküsünün dinlenip sistematik bir muayene yapılması gerekir. Büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi için radyolojik tetkiklerin ve laboratuvar tetkiklerinin yapılması, tanı koymada fayda sağlar.
Bebeklerde uzun süreli ağlamaya yol açan 5 neden

 1. İnfantil kolik: 4 ayın altındaki bebeklerin % 20-30’unda görülen uzun süreli ağlamanın en çok görülen nedenleri arasındadır. Yapılan fizik muayenede bu bebekler tamamen normal gibi görünür. Ağlama atakları genelde geceleri ortaya çıkar, haftada 3 kez nöbetler şeklinde gerçekleşir. Bağırsakta aşırı gaz birikimi, artan bağırsak hareketleri ile yanlışlıkla verilen inek sütü alerjisine bağlı olarak ortaya çıkabilir. İnfantil koliğin kesin ve etkili bir medikal tedavisi bulunmamaktadır. Tedaviyi planlamadan önce bu duruma yol açabilecek diğer ciddi hastalıklar elenmelidir. Kolik hakkında anne ve babaya verilecek doğru bilgi, ebeveynleri rahatlatarak bebeğin daha kısa sürede sakinleşmesini sağlayacaktır.
 

Kolik bebek için ne yapılmalı?

•    Muayenede ciddi bir hastalık belirtisi bulunmadığı anne ve babaya belirtilmeli, bu sonuca nasıl ulaşıldığı ve diğer hastalıkların nasıl elendiği anlatılmalı.
•    Doğru teknikle beslendiği zaman fazla hava yutulmasının engellendiği anneye anlatılmalı, anne sütü kullanımı desteklenmeli.
•    Huzursuzluk dönemlerinde bebeği kucağa alma, karın bölgesine masaj yapma, otomobilde gezdirme gibi sakinleşmesini sağlayan yöntemler kullanılmalı.
•    Huzursuzluğu uzun süren bebekler mutlaka yakından izlenmeli, altında yatabilecek ciddi hastalıklar açısından daha dikkatli olunmalı.
•    Kolik için mutlak medikal tedavi olmadığı için ailenin kullanıp fayda gördüğü gaz damlalarına devam edilmelidir.

2. Turnike sendromu: Bebeğin üzerine örtülen çarşaf, battaniye, yorgan ya da iç çamaşırı ile kıyafetinin bir parçasının parmaklarına veya herhangi bir uzvuna dolanması ve bu bölgeyi sıkıştırması sonucu oluşur. Bu nedenle huzursuz olan bebekler muayene edilirken tamamen soyulmalı ve bütün vücut bölümleri dikkatle incelenmelidir.

3. Aşı reaksiyonları: Bebeklere aşı yapıldıktan sonra 8-12 saat içerisinde huzursuzluk ve ağlama nöbetleri görülebilir. En sık difteri-boğmaca-tetanos (DBT) aşısı sonrası huzursuzluk yaşanır. Bu aşıyı olan bebeklerin 3’te 1’inde, 2 saatten az süren ağlama şikayeti bildirilmiştir. Rahatlatıcı olarak asetominofen kullanılabilir. Fakat aşı öncesi profilaktik asetominofen, aşı etkinliğini azaltacağı için

4. İlaç reaksiyonları: Annenin kullandığı bazı ilaçlar, emzirme yoluyla bebeğe geçerek huzursuzluk yaratabilir. Burun açmak için annenin kullanılan dekonjestan ilaçların bebeklerde huzursuzluk yaptığı belirlenmiştir.

5. Diş çıkarma: Bebeklerin 4. ayından sonraki dönemde görülen huzursuzluk ve ağlama şikayetlerinin bir kısmı diş çıkarmayla ilgilidir. Bu dönemde keyifsiz olan bebekler beslenmeyi reddeder, hafif ateşlidir ve salya miktarı artar. Diş çıkarma döneminde aralıklı ve anlamsız ağlama atakları görülebilir. Parasetamol içeren jellerin kullanılmasının diş etlerindeki kaşıntı ve ağrı hissini azalttığı bilinmektedir.

Bebek Huzursuzluğu İçin Neler Yapılabilir?


Bebek huzursuzluğu ile başa çıkmaya çalışan çoğu anne baba huysuz bebekler ne zaman düzelir? sorusuna yanıt arar. Bebeğinizin sorununu doğru şekilde tespit edip uygun yöntemlerle rahatlamasını sağlayarak huzursuzluğa son verebilirsiniz. Sebep gaz ise ortalama 3-4 ay sonra huysuzluğun geçeceğini söylemek mümkündür.

Huzursuz bebek sendromunun üstesinden gelmek için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Her bebek farklı şekilde sakinleşebilir. Bunun için yöntemleri deneyerek hangisinin onun için uygun olduğunu bulmadan önce sebebe odaklanabilirsiniz. Öncelikle belirtileri izleyip bebeğinizi yakından gözlemleyerek huzursuzluğunun sebebini bulmanız faydalı olabilir. Hastalık gibi fiziksel bir nedenden kaynaklandığını düşünüyorsanız bir hekime danışabilirsiniz. Bezinin kirli olması, açlık, gaz söz konusu ise ihtiyaçlarını gidererek sıkıntısını giderebilirsiniz. Bunların dışında bebeğiniz sadece sizin ilginizi arıyor da olabilir. Bebek huzursuzluğunu gidermek için yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:

Huzursuz bebek nasıl sakinleştirilir?

“Bebek neden huzursuz olur?” sorusunun cevabı kadar “Huzursuz bebek nasıl sakinleştirilir?” sorusuna cevap bulmak da o kadar önemlidir. Bir bebek ağlıyorsa, beslenmekten kaçınıyorsa ya da ebeveyn olarak bu huzursuzluğun kaynağını belirleyerek en uygun çözüm seçeneklerini deneyebilirsiniz.

•    Emzirmek, 
•    Aspiratör, saç kurutma makinesi ya da elektrikli süpürge gibi seslerden oluşan beyaz gürültü oluşturmak,
•    Bebeği kucağa alıp ritmik hareketlerle dolaştırmak,
•    Banyo yaptırmak,
•    Özellikle karın bölgesine masaj yapmak, 
•    Dışarıya çıkarıp araba ya da bebek arabasıyla gezdirmek,
•    Diş çıkarma döneminde diş kaşıyıcısı vermek bebeğinizin huzursuzluğunu azaltabilir.

Bu sebepleri dikkate alarak yapılması gerekenleri uyguladığınız takdirde sorunla başa çıkmanız kolaylaşacak hatta problem ortadan kalkacaktır. Çözümlenmeyen durumlarda doktorunuza başvurmanız bebeğinizin sağlığı için büyük önem arz ediyor.