SAĞLIK

Bataklıktan gelen lezzet pirinç: Yalnız zararı değil pek çok faydası da var

Pirinç bataklıklarda, su içinde yetişen tek tahıl bitkisi olarak bilinir. Bataklıktan sofralara gelen pirincin zararları konuşulurken aynı zamanda pek çok faydası da var.

Abone Ol

Pirincin ekiminden hasadına, kurutulmasından işlenmesine, pek çok aşaması var. Pirinç her zaman şeker hastaları için zararlı olmuştur. Ancak her besin kaynağı gibi pirincinde faydalı ve zararlı yanları var.

Pirincin Faydaları ve Zararları Neler?

En eski ve en yaygın tüketilen tahıllardan olan pirinç Asya kökenli bir besin kaynağıdır. Binlerce yıldır temel gıdalardan biri olan pirincin hem faydalı hem zararlı yanları var.

Pirincin Faydaları

Pirinç, karbonhidratlar, proteinler, lifler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin besin kaynaklarından biri. İçeriğinde bulunan bu maddeler vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar ve sağlıklı bir beslenme programının temelini oluşturur. Aynı zamanda pirinç düşük yağ içerir. Kilo kontrolü ve kalp sağlığı için az yağ alımı önemlidir. Bazı araştırmalara göre, pirincin düzenli tüketimi kolesterol seviyelerini düşürür ve kan basıncını kontrol altında tutabilir. lif açısından zengin bir besin olan pirinç sindirim sistemi sağlığını destekler.

Bazı pirinç çeşitleri antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur. Serbest radikallerden koruma sayesinde yaşlanma belirtileri azalır ve hastalıklara karşı korunma olur.

Pirincin Zararları

Pirincin arsenik adı verilen bir toksin içerme olasılığı yüksektir. Arsenik, topraktan ve sudan pirince geçebilir ve aşırı miktarda tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle bebekler ve küçük çocuklar için yüksek arsenik içeren pirinç ürünlerinin tüketiminden kaçınılması gerekir. Öte yandan bazı pirinç çeşitleri yüksek glisemik indekse sahip. Bu durum kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabilir. Ancak diyabet veya insülin direnci olan kişiler için kan şekerini kontrol altında tutmak oldukça önemli.

Tahıl alerjisi olan kişilerin de yine pirinç yemeden önce doktorlarına danışmasında fayda var. Diğer tahıl ürünlerime göre besin kaynağı açısından daha az besin ögesi içerir. Bazı kişiler pirinç yedikten sonra sindirim sorunları yaşayabilirler.

PİRİNÇ GLUTEN İÇERİR Mİ?

Pirinç glüten içermez.

PİRİNÇ KAÇ KALORİ?

Genel olarak, beyaz pirinç 1 porsiyonunda yaklaşık 205 kaloriye sahip.

PİRİNCİN PROTEİN İÇERİĞİ NEDİR?

Pirinç, düşük miktarda protein içerir bunun için de tam bir protein kaynağı değildir.