Torba yasada yer alan Bağ-Kur'lu esnafa 7200 gün düzenlemesinin esnafı rahatlatacağı öğrenildi

Van'ın yüksek kesimlerine kar yağdı Van'ın yüksek kesimlerine kar yağdı

"Küçük esnaflarımızın prim ödeme gün sayısını SSK’lılarla eşitleyerek 7200 güne indiriyoruz." sözünü veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sözünün tutulacağı süreyi iple çeken esnaf, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan da güzel haberler almayı bekliyor .

Geçtiğimiz yıl Sosyal güvenlik kurumu borçlarına indirim ve yeniden yapılandırma yapıldığını hatırlatan Erzincan esnafı, Bağ-Kur borçlularının herhangi bir faiz indirimi alamadığını hatırlatan esnaflar özellikle emeklilikte Bağ-Kur garabetinin önüne geçilmesini istiyor.

Küçük esnafın ve sanatkarın enflasyon karşısında adeta eridiği bu dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülecek bir çalışmanın büyük bir önem arzettiği öğrenildi. 

Esnaf: "Başta iş yeri kiraları olmak üzere esnafın bütün giderlerinde büyük artışlar oldu. Bağ-Kur, vergi, sosyal güvenlik primleri, elektrik, akaryakıt ve nakliye ücretlerine büyük zamlar geldi. İş yeri kiralarında yüzde 200’lere varan artışlar gözleniyor. İşyerini kapatanların sayısı da oldukça fazla. EYT kapsamında olan sigortalıların prim borçlarının faizleri silinirken 5 bin iş günü ile de emekliye sevk edildiler. Bağ-Kurlu esnafa ise hem 9 bin iş günü mecburiyeti dayatılıyor. Bilindiği gibi ’4A’ olarak tanımlanan işçi, ’4C’ olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7 bin 200, ’4B’ olarak tanımlanan işverenler için ise bu süre 9 bin gün olarak uygulanıyor. Sosyal güvenlik reformuyla 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur’lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu nedenle Bağ-Kur’lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyorlar.

SSK’da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur’da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur’da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.” diyor.

Editör: Mücahit Özdemir