SAĞLIK

Ateş Düşürücü Besinler!

Yüksek ateşi ilaçların yanı sıra besinlerle de düşürebileceğinizi biliyor muydunuz?

Abone Ol

Özellikle soğuk algınlığı, grip ve Omicron varyantı gibi hastalıklarda kendini gösteren ateşlenme durumu, kuşkusuz hastalıkların en yaygın belirtilerinden biri.

Uzmanlar yüksek ateşin bağışıklık sistemi tarafından, vücudun virüs ve bakterileri ortadan kaldırmak için kullandığı yollardan biri olduğunu aktarıyor. Buna göre yüksek ateşin düşürülmesinde ilaçların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketmek de etki ediyor. Çünkü bazı besinler içeriklerindeki vitamin, mineral ve proteinler ile vücuttaki iltihabın azalmasına, hücre iyileşmesinin hızlanmasına, virüs ve bakterilerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek olarak yüksek ateşin düşmesine de katkı sağlıyor.

İşte Yüksek Ateşi Düşüren 7 Besin

Somon

Yapılan çalışmalarda; yeteri kadar EPA ve DHA takviyesi alan veya düzenli yağlı balık tüketen kişilerde, vücut ısısının yükselmesi ve enfeksiyon gibi durumlarda yanıt olarak artan bir protein olan CRP (C-Reaktif Protein) düzeyinin daha kolay düştüğü bildiriliyor.

Sarımsak

Yapılan çalışmalarda; Sarımsağın içeriğindeki kükürtlü bileşiklerin, en çok da 'allisin' maddesinin antibakteriyel özelliği sayesinde yüksek ateşin düşürüldüğü saptandı.

Sızma zeytinyağı

Zeytinyağı içerdiği 'oleocanthal' maddesi sayesinde hücre hasarını onarıcı, iltihabı ve yüksek ateşi düşürücü özelliğe sahip. 

Karabiber

İçeriğinde güçlü bir antioksidan olan ‘piperin’ içerin karabiberin bu madde sayesinde vücutta iltihabı azaltarak; nefes almayı iyileştirdiği, ağrıyı ve ateşi düşürdüğü araştırmalarla kanıtlanmış.

Zencefil / Zerdeçal

Zencefilin içeriğindeki ‘gingerol’ adlı etken maddesinin ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunuyor. Aynı zamanda zerdeçalın da içeriğindeki ‘kurkumin’ adı verilen ana etken madde sayesinde ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunuyor. 

Tavuk suyu

Tavuk suyu ile yapılan çorbalar vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve proteinleri bir bütün olarak içerisinde barındırıyor. Özellikle de protein yapı taşı olan N-asetilsistein amino asidi; dışarıdan gelen bakterileri yakalayarak vücuttan atılmasını sağlayan mukus tabakasının daha etkin çalışmasına yardım ediyor. Bakteriler vücudunuzdan uzaklaşınca ateşiniz de düşmeye başlıyor. 

Kuşburnu çayı

Kuşburnu, antosiyanin güçlü anti-inflamatuar, antiviral ve bağışıklık artırıcı etkilere sahip. Bu özellikleri sayesinde ateşin düşmesine katkıda bulunuyor.