Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Bu yıl Muharrem ayı başlangıcı 7 Temmuz 2024 Pazar gününe denk geliyor. Bu gün aynı zamanda hicri yılbaşı olarak idrak edilecek.

Muharrem ayının onuncu gününde ise aşure günü olacak.  Bu hesaplamaya göre aşure günü, 17 Temmuz Çarşamba gününe denk geliyor.

MUHARREM AYININ ÖNEMİ

Geleneksel birçok meslek gibi "Çubukçuluk" mesleği de tükenmekle yüz yüze Geleneksel birçok meslek gibi "Çubukçuluk" mesleği de tükenmekle yüz yüze

Bu ay hicri takvimin başlangıcıdır: Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti bu ayda gerçekleşmiş ve bu olay hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Muharrem, Recep, Zilkade ve Zilhicce ayları haram aylar olarak kabul edilir ve bu aylarda savaşmak yasaktır. Bu ay da haram aylardan biri olarak kabul edilir.

Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitlerinin anısına Aşure günü oruç tutmak ve aşure yapmak önemli bir ibadet olarak kabul edilir. Ve aşure günüde bu ay içinde yer alır.

Ayrıca, Hz. Âdem ve Havva'nın cennetten çıkarılması, Hz. Nuh'un gemisiyle tufanı atlatması, Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etmeye hazırlanması gibi birçok önemli olay Muharrem ayında yaşanmıştır.

Editör: Yasemin Dülgeroglu