SAĞLIK

Aşırı kaygıyla nasıl başa çıkılır?

İnsanlar üzerinde karamsar bir duygu haline neden olan kaygı ile nasıl başa çıkılmalıdır?

Abone Ol

Kaygı bir diğer adıyla anksiyete, insanlar üzerinde karamsar ve olumsuz duygu haline neden olmakla birlikte kişilerde birçok sağlık sorununa yol açar. Bu nedenle kaygıyla başa çıkmak yaşama devam etmenin tek alternatif ve konforlu yolu olarak karşımıza çıkar. 

Hissedilen Kaygıyla Neden Başa Çıkmalıyız?
Kaygı insanların zihnen rahatsızlık duymasına ve askı altında hissetmesine neden olur. Bu gibi durumlarda insan vücudu;
Kaygı halinde ciddi fizyolojik etkiler yaşar,
Kalp ritmi yükselir,
Terleme, iştahsızlık veya tam tersi iştah artışı gibi etkiler meydana gelir.
Ayrıca kişilerin uzun süre içinde bulunduğu  endişeli durum hali hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorucu bir hal alır.

Kaygıyla Nasıl Başa Çıkarız?

1-Kaygılarınızı yazın
Kafanızı boşaltıp toparlamanın en etkili ve kolay yollarından birisi yazmak. Stres altında kaldığınızda; kaygılarınızı ve stresinizi yazın. Endişelendiğiniz durumu veya olayı, stres nedeninizi, hissettiğiniz korkuyu kaleme alın.

2-Uykunuza Özen Gösterin
Kaygı hali kişide uyku sorunlarına yol açar. Ya da  kaliteli uyku uyumamak kaygıyı tetikler. Bu neden iyi bir uyku düzeni için her gün aynı saatte uyumak ve uyanmak faydalı olur.

3-Kaygıya zaman ayırın
Günün her saati kaygılanmak yerine, gün içinde kaygılanmak için plan yapın. Belirli bir saat aralığında kaygılanmak için kendinize zaman tanıyın. 
Ancak bunu yaparken kendinize sınırlar koymayı unutmayın. Kaygılarınızı yazarken veya düşünürken en fazla yarım saat ile bu seansları sınırlayın.

4-Hareket Edin / Kendinizi Oyalayın
Düşüncelerinizi dağıtmak ve olumsuz düşüncelerden sıyrılmak için kendinizi oyalayın.  Yürüme, koşma, yüzme veya yoga gibi aktiviteler zihninizi rahatlatırken vücudun ağrıya veya strese daha az tepki vermesini sağlar.

5-Kafein Tüketimini Azaltın
Fazla kafein tüketimi kan basıncının artmasına ve buna bağlı olarak kaygının da artmasına neden olur.

 6-Destek Alın
Düşüncelerinizi rahatlatmak için çaba sarf edin ancak başarılı olamazsanız durumun kontrolünüz altında olmadığını kabul edin ve değiştirmeye çalışmaktansa kabullenmeye çalışın. Eğer kaygı günlük hayatı olumsuz etkileyecek seviyedeyse, kaygı sebebiyle yaşam kalitenizin düştüğünün farkındaysanız mutlaka profesyonel destek alın.