SAĞLIK

Aralıklı oruç nedir, nasıl yapılır, ne işe yarar? Aralıklı oruç hakkında her şey!

Intermittent Fasting de denilen oruç diyeti kilo vermek isteyenlerin ilgi odağı oldu

Abone Ol

Aralıklı oruç diyeti nedir?

Gün içerisinde tüketilen besinlerin farklı bir düzende tüketilmesini kapsayan aralıklı oruç diyetinde rutin beslenme programlarında farklı olarak hangi yemeği yiyeceğinizden çok yemeğin ne zaman yenmesi gerektiği üzerinde durulur. Bilindiğinin aksine  bir diyet programı olmayan aralıklı oruç diyeti, gün içerisinde belirlenmiş zaman dilimlerinde hiçbir besinin alınmadığı ya da haftanın belirlenmiş günlerinde enerji alımında farklı kısıtlamalar yapılan bir beslenme programı olarak tanımlanır.

Aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır?

Her beslenme düzeni kişiye özel ve farklı olmalıdır çünkü yaş, cinsiyet, boy, fiziksel aktivite düzeyi gibi birçok özellik kişiye bağlı değişir. Aralıklı oruç diyeti de bir beslenme uzmanı eşliğinde, kontrollü bir şekilde, kişiye özel planlanması doğru olur.
Aralıklı oruç diyetinde belirlenen yeme zamanlarının aralarında şekersiz ve kalorisiz sıvılar tüketilebilir. Genel olarak 24 saat içerisinde kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere 2 öğünden oluşur.

16:8 Yöntemi: 16 saat aç kalıp (uyku dahil), 8 saat yemek yeme olarak tanımlanır. Örneğin; 11.00-19.00 saatleri arasında yemek yiyip, günün geri kalan kısmında herhangi bir besin tüketmemek.

5:2 Yöntemi: Haftanın 5 günü normal, haftanın 2 günü çok kısıtlı kalori içerir (500-800 kcal/gün). Bu noktada kısıtlı yemek yenecek iki günün üst üste uygulanmaması sağlık açısından önem arz ediyor. Kısıtlı yemek yenilen günlerde normal günlerde tüketilen besin miktarının 4’te 1’i tüketilir.

Ye/Dur/Ye Yöntemi: Haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutulan yöntemdir. Bir gün boyunca akşam yemeğinden sonra diğer akşam yemeğine kadar 24 saat geçirilir.

Aralıklı oruç diyetini kimler yapmamalı?
Şeker hastalığı/diyabeti, kan şekeri ile ilgili problemi, düşük tansiyonu, yeme bozukluğu olanlar ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) 18.5 ve altında olanlar, sporcular, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler ve ergenler tarafından aralıklı oruç diyeti yapmamalı.

Aralıklı oruç diyetinin faydaları:

Aralıklı oruç diğer diyet programlarına göre takibi ve uygulaması daha kolay bir yöntem.
Kalori alımını azaltıp metabolizmayı hızlandırdığı için oldukça etkili bir kilo verme yöntemi.
LDL Kolesterol ve Trigliserid değerlerini önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olur.
Kan şekerini kontrol altına almayı sağlar.
Kasların gelişimini hızlandırır ve vücudun kendini daha hızlı onarmasına yardımcı olur.  Kişideki doygunluk hissinin artmasını sağlar.
Uyku kalitesini yükseltir.
Vücuttaki insülin direncinin azalmasına fayda sağlar.

Aralıklı oruç diyetinin zararları:

Uygun bir şekilde planlanmayan aralıklı oruç diyetleri yaşa, sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak olumsuz etkilere neden olabilir.
Belirlenen günlerde yetersiz enerji alımı; konsantrasyonda azalmaya, ruh durumunun olumsuz etkilenmesine ve yorgunluğa sebep olabilir.
Aralıklı oruç diyeti, doğru bir şekilde uygulanmazsa kadınlarda bazı hormonal dengesizliklere sebep olabilir.. 
Aynı zamanda anoreksia, bulimia ve tıkınırcasına yeme gibi bazı yeme bozukluklarına da sebep olabilmekte.