ARAÇ SİGORTALARI

Abone Ol
Ülkemizde uygulanan araç sigorta sistemlerinde yenilikler yapılmasını düşüyorum. Acaba diyorum bütün dünya ülkelerindeki araç sigorta sistemleri aynı mı, yoksa bizim ülkemizde mi başka bilemiyorum.

Ticari, hususu veya ağır vasıtalarınız vardır. Her yıl müteselsil olarak kaza sigortanızı yaptırırsınız, hatta günü geçtiğinde gecikme cezası ödersiniz. Keza muayene, egzoz harçlarını ve yıllık araç vergilerinizi ödersiniz, Buraya kadar her olması gerektiği gibi mükemmel.

Bütün bunlara rağmen siz bir kaza yapığınız zaman kendi sigortanız kendi aracınızın hasarınızı karşılamaz ancak karşı tarafın sigortası sizin, sizin sigortanızda karşı tarafın hasarını karşılar. Bir gün aracınız alev aldığında, denize uçtuğunda, suçlunun izini kaybettirdiğinde, karşı tarafın sigortası olmadığında veya sigortaya tabi olmayan bir aracın size çarpması halinde sigortanız olduğu halde sizin hasarınızı kim karşılayacak. Yani bu ne demek oluyor, ben sigortamı başkalarını hasarını karşılamak için yaptırıyorum.

Yeni ve kaskolu araçlarınız için bu uygulamalar varken neden kendi aracımızın sigortasını ödediğimiz halde karşı tarafın sigortası veya sahibiyle muhatap oluyoruz? Hatta evlerimiz için ödediğiniz sigortalar kendi lehinize olduğu halde neden araç sigortası için ödediğimiz sigorta bedelleri karşı tarafın lehine oluyor? Bu çeşit uygulamalar çoğu kez karşı tarafla tartışmalara da vesile olmaktadır. Nasıl ki suç işleyenin kendine cezası veriliyorsa, kaza halinde kendi sigortasını ödeyene de kendi hasar bedeli de verilmelidir.

Aracınız kaza yaptığında, bağlı bulunduğunuz sigorta şirketi tarafından yine sucun orantısına göre tamir ve yapım işleri bedelleri ödenmeli ve karşı tarafla muhatap olunmamalıdır.

Araç sigorta sistemlerinin de kasko sistemleri paralelinde düzenlenmesi halinde ülkemiz çapında ve araç sahibinin lehinde yeniden ele alınması, ülkemiz ve araç sahipleri açısından yeni bir reform olacaktır.