ERZINCAN

Anadolu’dan Düğün Hazırlığı: "Gelin Koçu" Geleneği

Erzincan ve yöresinde genel anlamda Türk kültürünün bir parçasıdır koç. Nişanlılık döneminin içerisinde bayram yaşayan çiftlerin birbirine verdiği değeri gösterir.

Abone Ol

Anadolu’nun zengin kültürel mirasından bir kesit sunan düğün öncesi gelenekler, ailelerin birbirini daha yakından tanıma fırsatı bulduğu ve karşılıklı değer anlayışlarının pekiştiği önemli bir süreç olarak öne çıkıyor.

Özellikle nişanlılık dönemi Kurban Bayramı’na denk geldiğinde, erkek tarafının kız tarafına gönderdiği “Gelin Koçu”, bu geleneklerin en renkli ve anlamlı örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Bu özel gelenekte, erkek tarafı tarafından seçilen koç, adeta bir düğüne gider gibi süsleniyor. Temizlenip paklanan koçun üzerine al örtüler örtülüyor, boynuzlarına kokulu meyveler ve kurdeleler takılabiliyor, Türk bayrağı asılabiliyor ve rengarenk gelin telleri ile donatılıyor. Bazı yörelerde ise nişanlı çiftin baş harflerinin işlendiği kumaşlar yer alabiliyor. Erkek evinin durumuna göre, koçun alnına geline takılacak takılar da asılabiliyor.

Bu gelenek, nişanlı kıza verilen değeri ve erkek tarafının düğün hazırlıklarına verdiği önemi gösteriyor. Aynı zamanda, iki ailenin bir araya gelerek düğün öncesi yapılması gerekenleri eksiksiz yerine getirdiği bir birlikteliği simgeliyor.