KÜLTÜR-SANAT

2024 Yılına Girmeyen Ülkeler

Tarih ve zaman dünyanın farklı bölgelerinde, farklı şekillerde algılanmaya ve ilerlemeye devam ediyor. Bu nedenle farklı takvimleri bir arada kullanan birçok ülke var. Her ülke miladi takvimi kullanmıyor; dolayısıyla şu an bütün ülkeler 2024 yılında değil. Kimi 600 yıl geriden geliyor, kimi 500 yıl ileride.

Abone Ol

Nepal

Nepal bu sene 2081 yılına girdi. Toplumun sınıflara ayrıldığı Nepal’de, değişik grupların kültür ve gelenek farklılıklarından dolayı 7 farklı takvim kullanılıyor. Ancak halkın büyük kısmı geleneksel ay takvimi Birkim Sambat’ı tercih ediyor. Bu takvime göre Nepalliler miladi takvimi kullanan ülkelere göre 56 yıl 8 ay ileride.

Tayland 

Resmi olarak, Tayland Buda'nın Ay takvimini kullanıyor. Buda takviminin başlangıç noktası, Buda'nın nirvanaya ulaştığı an olarak kabul edilir. Tayland aynı zamanda hem yurt dışına ticaret hem de ürünler ve belgelerin tarihlerini yazmak için miladi takvimi de kullanıyor. Budist takvim Sri Lanka, Kamboçya, Laos ve Myanmar'da da kullanılmaktadır.

Etiyopya 

Etiyopya'nın takvimi, miladi takvimden 8 yıl geride ve aynı zamanda onlarda yılda 13 ay var. Bu takvimde 12 ayda 30 gün olup, son ay çok kısa oluyor. Son ayda 5 ya da 6 gün var bu da sıçrama yıl olup olmadığına bağlı. Ayrıca günler, gece yarısında değil gündoğumunda başlıyor. Etiyopya takvimi, eski İskenderiye takvimine dayanıyor.

İsrail 

İbrani takvimi İsrail'de miladi takvim ile birlikte kullanılır. İsrail'de tatiller, özel günler ve doğum günleri İbrani takvime göre kutlanıyor. Aylar, yeni ay ile başlar ve yılın ilk günü (Rosh Hashanah) yalnızca pazartesi, salı, perşembe veya cumartesi olabilir.

Pakistan 

İslam takvimi (ya da hicri takvim) bazı Müslüman ülkelerde resmi takvim olarak kullanılır. Kronoloji, Hz. Muhammed'e dayanır ve ilk Müslümanların Medine'ye göç ettikleri Hicri'den (MS 622) başlar. Pakistan'da gün, gece yarısı değil günbatımında başlıyor. İslam takviminde bir yılın süresi, güneş yılından 10-11 gün daha azdır ve aylar mevsimlere göre hareket eder. Yaz mevsimine denk gelen aylar bir süre sonra kış mevsimine de geçebiliyor.

İran 

İran takvimi, İran ve Afganistan'daki resmi takvimdir. Bu astronomik güneş takvimi, Ömer Hayyam'ın da bulunduğu bir grup astronom tarafından hazırlandı. Kronoloji, İslam takviminde olduğu gibi hicretle başlıyor ancak aylar aynı mevsimde kalıyor. Haftalar cumartesi günleri başlıyor ve cuma günleri bitiyor.

Hindistan

Hindistan takvimi, çok uzun zaman önce değil, 1957'de uygulanmaya başladı. Bu takvim, Hindistan ve Kamboçya'da yaygınlaşan antik kronoloji sistem olan Saka Dönemi hesaplamalarına dayanıyor. Hindistan'da farklı uluslar ve kabileler tarafından kullanılan başka takvimler de var. Bazıları kronolojiye Krishna'nın ölüm tarihinden (İ.Ö 3102) başlar, diğerleri Vikram'ın 57 yılında iktidara gelmesiyle... Kimileri ise Budist takvime göre, Gautam Buddha'nın ölüm tarihindeki (MS 543) kronolojiyi kullanıyor.

Japonya 

Japonya'da mevcut 2 kronoloji vardır, biri Mesih'in doğumundan ve geleneksel olanından başlar. İkincisi ise Japon imparatorlarının egemenlik yıllarına dayanır. Her imparator dönemine bir isim verilir. Japonya 1989 yılından beri "barış ve huzur çağında" ve tahtta İmparator Akihito var. Önceki dönem olan "Aydınlanmış Dünya" 64 yıl sürdü. Çoğu resmi belgede 2 tarih kullanılır; biri miladi takvime diğeri ise Japonya'daki şu anki döneme göre...

Çin 

Çin takvimi Kamboçya, Moğolistan, Vietnam ve diğer Asya ülkelerinde kullanılır. Kronoloji İmparator Huangdi'nin M.Ö. 2637'de hükümdarlığı başladığı tarihten başlar. Takvim Jüpiter'in astronomik döngülerine de dayanmaktadır. Jupiter, 60 yıl içinde Güneş etrafında 5 kez döndü ve bunlar Çin takviminin beş unsurunu oluşturuyor. Güneş çevresinde Jüpiter'in bir dairesi 12 yıl alır ve bu yıllar hayvanlardan isimler alırlar. 2018, Köpek Yılı olacak.

Kuzey Kore 

Juche takvimi, 8 Temmuz 1997'den beri Kuzey Kore'de kullanılıyor. Kronolojik tarihi, Kuzey Kore'nin kurucusu ve ülkenin ebedi başkanı Kim Il-sung'un doğum yılı olan 1912'dir. Doğduğu yıl 1 yıl olarak alınır ve bu takvimde 0 yılı yok. Tarih yazarken her iki takvim de kullanılır. Miladi takvim yılı, Juche takvimine göre yılın yanında parantez içinde yazılır.