Avcıların merakla beklediği av sezonu bu hafta sonu başlıyor. Türkiye genelinde bu yıl av sezonu çeşitli tarihlerde açılacak. Bölgelere göre farklılık gösterecek av sezonu tarih ve izinli türleri haberimizde derledik.

Av sezonu başlangıç tarihleri:

Ege ve Marmara Bölgeleri: 10 Ağustos 2024 tarihinde başlayacak olan av sezonu için şehirler: Manisa, İzmir, Aydın, Uşak, Muğla, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Bilecik, Yalova, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ olacak.

Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz Bölgeleri: 24 Ağustos 2024 tarihinde başlayacak.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri: 31 Ağustos 2024 günü av sezonu başlayacak.

Merkez Av Komisyonu, 2024-2025 av sezonu için geçerli olacak avlanma usul ve esaslarını da belirledi. Bu düzenlemeler, 14 Temmuz 2024 tarihli ve 32602 sayılı Resmî Gazetede yayımlandı. Kararlar arasında avın açılış ve kapanış tarihleri, avlanma günleri, avlanabilecek hayvan türleri ve limitleri gibi önemli detaylar yer alıyor.

Av sezonunda dikkat edilmesi gereken unsurlar neler?

Avlanma Günleri: Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmî tatillerde (idari tatiller dahil) av yapılabilecek. Öte yandan, yaban domuzu ve belirli kuş türlerinin avı Salı günleri de gerçekleştirilebilecek.

Rüştü Kasırga'dan Filistin şiiri Rüştü Kasırga'dan Filistin şiiri

Avlanma Türleri: 10 Ağustos’tan itibaren, bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı yapılabilecek.

Av yapmak isteyen kişilerin dikkatine! Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve avlanma izin ücretlerini ilgili kurumlara yatırmaları gerekiyor. İzinler, Avlak Yönetim Bilgi Sistemi (AVBİS), Avcı Avlakta Mobil Uygulaması (AVA) ve 0850 888 06 06 numaralı çağrı merkezi üzerinden alınacak. Ayrıca, avcıların Merkez Av Komisyonu’nun 23 sayılı kararında yer alan avlanma esas ve usullerine uymaları da zorunlu.

Editör: Yasemin Dülgeroglu