17 Haziran Cumartesi günü düzenlen YKS'nin ilk oturumu olan TYT sona erdi.  Adayların yarın yapılacak olan AYT ve YDT için heyecanlı bekleyişi ise sürüyor. 

Öğrenciler üniversite sınavı ile TYT puan hesaplama başta olmak üzere birçok konuyla ilgili araştırmalara başladı. Sınav katılımcıları YKS puan hesaplama ekranı ile sınavdan alabilecekleri puana yönelik tahmin yapabilecekler. Peki, 2023 YKS puan hesaplama nasıl yapılır?

ÖSYM'den gelen açıklamaya göre sınavdaki her test için ayrı ayrı değerlendirme yapılacak. Sınava giren adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanları hesaplanırken ise şu yol izlenecek;

Okul başarısı için çocuklara ve ebeveynlere ortak sorumluluklar düşüyor Okul başarısı için çocuklara ve ebeveynlere ortak sorumluluklar düşüyor

1) Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevap sayısı belirlenecek.
2) Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılacak. Bu sayede adayın ilgili testten alacağı ham puan hesaplanacak.
3) Son sınıfta öğrenim gören tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
4) Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

TYT puanın hesaplanması için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı  bulunuyor. Ayrıca TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ya da YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacak. 

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacak.
 

Kaynak: Haber Merkezi