GENEL

2. el araçta dolandırılmayın!

2.el araç piyasasında hilelere ve dolandırıcılara kanmadan güvenilir şekilde araç satın almak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Abone Ol

İlgilendiğiniz aracı kimden ya da hangi kuruluştan aldığınızı mutlaka araştırın. Referansları öğrenmek, alıcı için de satıcı için de güven sağlar. İlgilendiğiniz araç sizin gözünüze çiziksiz, son derece güzel görünebilir ancak geçmişte çizilmiş, vurulmuş veya kazaya karışmış olabilir. Kaportasındaki olası hasarları öğrenmek için aracın bir uzman tarafından kaporta ekspertiz kontrolünün yapılması gerekir.

Kaporta ekspertiz kontrolü, ilgilendiğiniz aracın dış görünüşüyle ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlarken motor mekanik durum kontrolü, aracın çalışma kapasitesini gözler önüne serer. Bilirkişiler tarafından yapılan kontrollerde, aracın alt tarafından bir darbeye maruz kalıp kalmadığı, ön takımında bir problem olup olmadığına bakılır. Aracın değeri ve yıpranmışlık durumu hakkında kilometre incelemesi bilgi verir.

Model yılı ile paralel olarak motor kullanımı ve aracın daha az yıpranması, katedilen km ile bağlantılıdır. Hileci satıcılardan korunmak için ilgilendiğiniz aracın km kontrollerini, TüvTürk ve yetkili servislerde yaptırabilirsiniz. Aracın fiyatının belirlenmesinde önemli etkenlerden biri de hasar bilgisidir. Şayet aracın karıştığı bir kaza varsa bu kazanın ne kadarlık bir hasar oluşturduğunu, tamiri sırasında değişen ve onarılan parçaların, işçilik toplamının TL karşılığını öğrenmek mümkün olur.

Aracın TSE belgesi ekspertizi kontrol edilip noter satışı sırasında mutlaka bu ekspertiz ile satışın alınmasına dikkat edilmelidir. Araç için anlaştıktan sonra güvenli ödeme ile para transferlerini gerçekleştirmeniz olası dolandırıcılıkların önüne geçecektir. Para kesinlikle ruhsat sahibinin adına olan hesaba ve açıklamaya aracın plakası yazılarak gönderilmelidir.