GENEL

1m’ye kadar zıplıyor; Sarıkız örümceği son zamanlarda sıkça görülmeye başladı

Sarı kız Örümceği nedir, zehirli mi, insanlara zarar verir mi?

Abone Ol

Erzincan ve çevre illerde sıkça görüntülenerek haberlere konu olan sarıkız örümceği hakkında bunları biliyor musunuz? Sarıkız ile karşılaşıldığında ne yapılmalı, bu örümceğin zararlarıve yaşam alanları neler bilmeyenler için paylaşıyoruz. İşte sarıkız örümceğine dair genel bilgiler;

Sarıkız örümceği, ülkemizde İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülen bir türdür. Et ile beslenen bir canlı olmasına rağmen, tam anlamıyla bir örümcek türü değildir. Amerikan askerlerinin "camel spider" (deve örümceği) olarak adlandırdığı bu canlı, Hakkari Dağ Komando Tugayı'ndaki askerler tarafından "Sarı Ömer" olarak da bilinir. İki ağız ve on bacağa sahip olan bu canlı, özellikle akreplerle beslenir ve etçil bir yaşam tarzı sürdürür.

Türkiye'de yaygın olarak bilinmediği için özel bir ismi yoktur ve genellikle "et yiyen örümcek" veya "deve örümceği" olarak adlandırılır. Çölün saldırgan sakinlerinden biri olan Sarıkız örümceği, böcekler, kemirgenler, kertenkeleler, yılanlar ve hatta küçük kuşlar ile beslenir. Soktuğu zaman genellikle fark edilmez çünkü dişleri ile deriyi uyuşturup deldikten sonra içerisine eti sıvı hale getiren bir madde enjekte eder ve daha sonra bu sıvılaşmış eti tüketir.

Sarıkız Örümceği ve İnsan Sağlığı

Sarıkız örümceğinin insan sağlığına doğrudan bir zararı yoktur. Ancak, güçlü çeneleri ile yaptığı ısırıklar enfeksiyon riski taşıyabilir. Bu nedenle, Sarıkız örümceği ile karşılaşıldığında dikkatli olunmalı ve ısırık durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sarıkız örümceğinin ısırıkları, özellikle alerjik reaksiyonlara yatkın kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

 Bir metreye kadar zıplayabiliyor!

Sarı kız böceği ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, dünya üzerinde ise yoğun olarak Afrika’ da Namibya’ da bulunmaktadır.Beslenme şekillerinden dolayı diğer iri örümcek türlerinden farklıdır. Sarıkız böceği türlerinin hemen hemen hepsi et ile beslenmektedir. Görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahip olan sarıkız böcekleri akrep dahi birçok hayvanı yiyerek beslenebilirler. Bu türlere halk arasında sarıkız böceği isminin haricinde böğü yada böyü de denmektedir. Örümcek yerden yaklaşık 1 metre yukarı zıplıyor ve ısıya duyarlı hareket ediyor. Diğer örümcekler insandan kaçarken bu direkt ısırmak için insanların üzerine üzerine geliyor. Çok hızlı hareket edebildikleri bilinmekte olup zehirsiz olduğu uzmanlar ve araştırmacılar tarafından belirtilmekte.

Sarıkız Örümceğinin Davranışları ve Yaşam Alanları

Sarıkız örümceği, genellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde yaşar. Gündüzleri yer altındaki yuvalarında saklanır ve geceleri avlanmak için dışarı çıkar. Agresif bir yapıya sahip olan bu canlı, avını hızlı bir şekilde yakalar ve güçlü çeneleri ile parçalar. Sarıkız örümceği, diğer örümcekler gibi ağ örmez. Bunun yerine, hızlı ve çevik hareketleri sayesinde avını doğrudan yakalar.

Sarı Kız Örümceğinin Özellikleri

Farklı iklim bölgelerinde yaşayan bu örümceklerin renkleri türlerine göre kahverengi, taba rengi veya kırmız kahve karışımı renklerde olabilmektedir. Sarı kız örümceği gece avlanmayı sevdiğinden doğal ortamlarında gündüz görülmemektedir. Gündüz görülen örümcekler avlanmak için değil gölge bir yer aramak için dışarda dolaşmaktadır. Bu örümcekler güneşi sevmiyor olsa da gece evlerin ışıklarına beslenmek amacıyla gelebilmektedir.

Çoğu örümcek türü avlarını öldürmek için zehirlerini kullanırken, bu örümcekler avlarını büyük çeneleriyle öğütmektedir. Kuvvetleri çeneleriyle kendinden büyük avları bile parçalamaktadır.

Sarı kız örümceği kuvvetli bacaklarıyla uzun atlamalar yapabilmektedir. Avlarını yakalamak için üstlerine 1 metre uzaktan atlayabilirler.

Uzunlukları neredeyse bir insanın eli büyüklüğünde olabilmektedir. Görünüşleri ile insanları korkutan bu canlı zehirli örümcekler arasında yer almaktadır. Güçlü çeneleri ve etkili zehirleriyle avlarını kolayca yakalamakta ve etkisiz hale getirmektedir.

Diğer böcekler yada haşereler akrep gördüğü zaman kaçma eğiliminde olurken bu örümcekler akreplerle beslenebilmektedir. Büyük olan türleri küçük kuşları bile avlayabilmektedir.

Sarı kız örümceği çok hızlı koşabilmektedir. Avlarını yakalamak yada herhangi bir tehlike anında kendilerini kurtarmak için hızlı koşarlar.

Diğer örümceklerden farklı olarak ağ yapmamaktadırlar. Şekli ve gövdesi sarı akrebi anımsattığı için bazen bu akrep türüyle karıştırılmaktadır.

Sarı Kız Örümceğinin Yaşam Döngüsü

Dişi örümcek türleri arasında fark olsa da yumurtlama sırasında 50 -200 arasında yumurta bırakmaktadır. Yılda bir kere yumurtlamaktadırlar. Dişi örümcekler yumurtalarını toprağın altına gömmektedir. Evlere giren dişi örümcekler ev içinde kuytu köşelere, garajlara yuva yapabilir. Yumurtalarını gömmek için kumlu alanları tercih ederler. Bahçeleri istila edebilen bu örümcekler toprağın altına yumurtalarını gömmektedir.

Dişi örümcekler yumurta bıraktıktan sonra haftalarca yemek yemeden durabilmektedir. Yumurtlama döneminden sonra dişi örümcek yumurtalarına zarar gelmemesi için onları korumaktadır. Bazı dişi örümcekler yumurtalarını korumak için yuvalarından çıkamadıkları için uzun süre aç kalmaktadırlar ve bu süre sonunda yuvalarında ölmektedirler.

Bu örümceklerin ömrü ortalama bir yıldır. Bulundukları ortama ve türlerine göre ömürleri uzamakta yada kısalmaktadır.

Kaynak; www.mynet.com - www.ayzerilaclama.com