ERZINCAN

1784 Erzincan depremi hakkında ne biliyorsunuz?

Erzincan tarihin çok eski yerleşim yerlerinden biridir. Yeryüzünün de kilit yerlerinden biridir. Bilinen tarihinde 11 kez yıkılıp Anka kuşu misali yeniden küllerinden doğmuştur.

Abone Ol

Yakın tarihte bilinen dünyanın en şiddetli depremleri arasında yer alan 1939 depremi dahil Erzincan 11 depremle sarsılmıştır. Bu depremlerden biri olan 1784 Erzincan depremi, 23 Temmuz 1784 tarihinde Erzincan'da meydana gelen, 7,6 Ms  büyüklüğündeki deprem. Deprem Erzincan'dan Muş'a kadar etkili oldu. Yerleşmenin bulunduğu zemin, akarsu çökellerinden oluşmuştur. Erzincan'da bilinen ilk deprem Pontus zamanında olmuştur. Şehrin günümüze kadar 11 kez yıkılıp yeniden kurulduğu bilinmektedir. 1784 yılındaki olan depremde de şehir yerle bir olmuştur. Depremde 5000-10000 arası kayıp yaşandığı tahmin edilmektedir.

Bu günlerde korkulan olma olasılığı öngörülen Bingöl-Karlıova- Yedisu- Erzincan hattı işte bu hat.

İşte uzmanların fayla ilgili görüşleri:

Kuzey Anadolu fay zonunun Erzincan ile Bingöl'ün Yedisu ilçeleri arası ile Pülümür'den geçtiğine değinen Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Taylan Sançar, "Bizim 2017 yılında yaptığımız çalışmalarda hem 1784 depreminin hem de 1583 depreminin gerçekten olduğunu paleosismolojik çalışmalarıyla bulduk. Fakat bulduğumuz daha önemli bir şey de vardı. 1583'ten bir önceki depremin ondan yaklaşık 130-140 yıl önce olmuş olduğunu anladık. Dolayısıyla üzerinden 236 yıl geçmiş 70 kilometre uzunluğundaki bu fayın çok yakın bir zaman içerisinde yeniden büyük bir deprem üretmesi muhtemel" dedi.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’nin görebileceği en büyük depremler ve illerini açıklamaya devam ediyor. Ercan'a göre en büyük depremlerin olması beklenen iller arasında Elazığ, Erzincan ve Erzurum da yer alıyor.

Kayıtlara araştırmalara konu olan deprem güzargahı: