EKONOMİ

“1000 TL ve 500 TL banknot, 10 TL madeni para basılacak” iddiası

Türkiye'de para basma yetkisine sahip Merkez Bankası’nın 1000 TL ve 500 TL banknot, Darphane’nin de 10 TL madeni para basmaya hazırlandığı iddia edildi.

Abone Ol

İddia çok sayıda sosyal medya kullanıcısı ve haber sitesi tarafından da gündeme getirildi. "Yeni paralar mavi-turkuvaz renkte olacak" ve "Paralar önümüzdeki aylarda tedavüle girecek" gibi ifadeler sosyal medyada yer aldı. Yeniden etkileşime sunulan bazı paylaşımlar, iddiaların daha eski tarihlerde de gündeme getirildiğini gösteriyor.

02.08.2022’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 10 TL’lik madeni para ve 500 TL’lik banknot basılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Güncel ve geçmişte kullanılan tüm para örneklerine Merkez Bankası'nın internet sitesinden göz atılabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yetkilisi, bakanın medyada yayınlanan açıklamasını doğruladı ve bu yönde bir çalışma olmadığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Güven Pado’nun iddiaları yalanlayan açıklaması da gazetelerde yer aldı. Pado, “Bu tür haberler gerçeği yansıtmamaktadır ve polemik için söylenmiştir” dedi. (AA)

Bugün 22 Haziran 2023 aynı haberler sosyal medyada ve haber sitelerinde dolanmaya başladı.