Domates salça hesaplaması yapmadan önce yapacağımız kışlık gıdanın ne şekilde olacağına karar vermek gereklidir. Genelde domates salçalarında kapya, pembe veya yağ biberi adı verilen biberlerde kullanılmaktadır. 1 kasa veya 1 kilogram domatesten kaç kavanoz salça olacağı aşağıda yer alan kriterlere bağlıdır.

Kullanılacak domatesin seçimi (YUVARLAK-UZUN)

Salçanın yoğunluğu; (KIVAMI)

İçinde biber olup olmayacağı ve yağ biberinin ne kadar kullanılacağı (%80 domates, %20 biber gibi)

Domatesin posası ve çöpe ayrılan bölümünün yoğunluğu

Genelde domates salçası yapımında sebze halleri veya pazarlarda kasa kasa satılan domatesler kullanılır. Salçalık domates adı verilen bu ürünler, kahvaltılık için satın aldığımız domateslerden kalite açısından daha farklıdır. Yani bu domatesler sadece salçalık amacıyla satılır. Salata da veya yemeklerde kullanımı çok iyi olmaz.

 Bir kasa domates 15-20 Kg. geliyor

Rüyada baba ile kavga etmek, konuşmak, babanın yüzünü asık görmek ne anlama gelir Rüyada baba ile kavga etmek, konuşmak, babanın yüzünü asık görmek ne anlama gelir

1 Kg Salça Kaç Kilo Domatesten Olur (3)_960x960

Tüm domates çeşitlerinden salça yapılabilse de genelde kullanılan salçalık domates 2 çeşittir. Birinci çeşit yuvarlak olarak kullanılan domates, ikincisi ise tabiri caizse uzun domatestir.

Uzun domateslerin posası daha fazla çıkacağından kilogram başına düşen yoğunlukları yuvarlak domatese göre daha fazladır.

Örnek vermek gerekirse 3-4 kilogram uzun salçalık domatesten 1 kg. salça çıkıyor ise, yuvarlak domates kullanıldığında 1 kilo salça için 6-7 kilogram domates kullanmak gerekir.

Ancak unutulmaması gerekir ki, yuvarlak domates uzun salçalık domatesten daha lezzetlidir. Bu sebeple genelde uzun salçalık domatesin yanında bir kaç kasa da yuvarlar domates alınması lezzetli olmasına katkı sağlayacaktır.

Yukarıda ki hesaplamayı göz önünde bulundurursak ortalama olarak;

1 kg salça için 3 kilo ile 7 kilo arasında domates gerekir.

Kavanoz hesaplamasını domatesin cinsine ve kasanın büyüklüğüne göre yapmanızı öneririz.

Domates satın alırken kaç kasa domates aldığınızı değil, kaç kilogram aldığınızı önemseyin. Zira bütün kışı 3-5 kavanoz domatesle geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

1 Kg Salça Kaç Kilo Domatesten Olur (1)_1280x720

Editör: Saliha Kara