Yalçıner, üniversitenin mühendislik fakültesindeki laboratuvarda Türkiye'de yapı mekaniği alanında, bakır kaplı ve tam ölçekli bir paslandırma havuzunda betonarme yapıları verdiği elektrikle 40 günde 50 yıl kadar yaşlandırıp, sismik performanslarını ölçerek deprem araştırmalarına katkı sağladı.
1952 yılında İngiltere’de kurulan ve dünya inşaat mühendisliği ile deprem yönetmeliklerine katkı sunan Uluslararası Yapısal Beton Federasyonu (CEB-FIB) dikkatini çekmeyi başaran Yalçıner ve araştırma ekibi söz konusu enstitüden aldığı davetiye üzerine enstitünün korozyon komitesine bilimsel çalışmaları ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardınadan yapılan çalışmaları değerlendiren korozyon komitesi, bilimsel çalışmaları kabul ederek yönetmeliklerinde yayınlanmasını kararlaştırıldı.
Yalçıner, yaptığı açıklamada, uzun süredir paslanmaya maruz kalmış betonarme üzerine geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Çalışmaların uluslararası yayınlarda yer almasıyla CEB-FIB'dan davet aldığını anlatan Yalçıner, "Bu süreç bizler açısından oldukça önemlidir. Yaptığımız bilimsel çalışmalar ile inşaat mühendisliğine deprem yönetmeliklerine ışık tutmaya çalışıyoruz. Korozyonunun betonarme yapılar üzerindeki diğer birçok etkisinin doğru bir şekilde tespit edilmesi uzmanlık gerektiriyor. Deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde bu tarz bilimsel çalışmaların deprem yönetmeliklerinde yer alması büyük önem taşımaktadır. Ancak malesef ülkemizde bu halen gerçekleşmedi." dedi.
Yalçıner, kısa süre içerisinde dünyanın en büyük paslandırma havuzunu inşa ederek betonarme çerçeveler üzerinde çalışacaklarını ve korozyona maruz betonarme yapıların deprem risklerinin belirlenmesi için yerli bir yazılımın geliştirileceğinin müjdesini de sözlerine ekledi.